Het laatste
Nieuws
Begrijpelijke taal is veel in het nieuws.
Of beter gezegd: de ervaringen met moeilijke taal en welke gevolgen dat voor mensen kan hebben.
De berichten steunen ons in waarom we doen wat we doen.
Ook andere organisaties zijn actief op dit gebied.
Soms is Taal voor allemaal zelf in het nieuws, of hebben we iets leuks te melden.
Nieuws

Klare taal helpt herstel
Als communicatie een grote rol speelt bij een behandeling door een fysiotherapeut, hoe zit dat dan in contact met laaggeletterden?
Heldere uitleg en de terugvraagmethode zijn sleutels tot succes.
Dat blijkt uit de afronding van het Health-onderzoek van het lectoraat Werkzame factoren in de Fysiotherapie en Paramedisch handelen. HAN-onderzoeker Ellis van der Scheer vertelt er meer over in dit artikel.

Niet alle ambtenaren zien het nut van begrijpelijke taal
De overheid zet goede stappen om begrijpelijk te communiceren. Maar niet alle ambtenaren zijn er enthousiast over. Er is nog best wat weerstand. In het artikel van de foto hierboven van de Limburger staat meer informatie. In een ander artikel van deze krant stelt hoogleraar gezondheidsverschillen Maria van den Muijsenbergh dat officiële taal ziek maakt en stress geeft.

Internationale dag van duidelijke taal: 13 oktober
Op 13 oktober is het International Plain Language Day.
In dit artikel van de Vlaamse overheid wordt verwezen naar Taal voor allemaal.

Blinde vlek bij het sociaal domein
In dit artikel staat uitgelegd hoe laaggeletterdheid een blinde vlek is binnen het sociaal domein.
Gepleit wordt voor meer samenwerking tussen sociaal werkers, werkgevers, ervaringsdeskundigen, beleidsmakers en onderzoekers.
En dat is precies wat gaat gebeuren in het Expertisecentrum Basisvaardigheden dat op 29 oktober geopend wordt.
Taal voor allemaal is erbij.

Coronacrisis is communicatiecrisis
In dit artikel van het NRC dagblad staat beschreven hoe onduidelijke communicatie invloed heeft op draagvlak voor de maatregelen en daarmee op gedrag van mensen. Het vergroot het risico op meer coronabesmettingen. We moeten aansluiten op het begrips- en leesniveau van alle burgers. Ook van de minder taalvaardige burgers.
Lees meer
Taal voor allemaal bij Direct Duidelijk
Donderdag 17 september vertellen Ingrid en Frank van gemeente Amsterdam hoe zij aan de slag zijn met Taal voor allemaal.
Ze doen dit in een webinar van Direct Duidelijk. Direct Duidelijk geeft online webinars over begrijpelijke communicatie. Terugkijken kan via de website van Direct Duidelijk.

Klare taal in uitspraken - B1 lost weinig op
In dit artikel van Geerke van der Bruggen staat dat het niet voldoende is om alleen taalgebruik (in uitspraken van rechters) te vereenvoudigen.
Om informatie beter te begrijpen is het ook nodig om de structuur en inhoud van de boodschap aan te passen. Schrijven op op B1-niveau lost weinig op.

Tva geeft advies Corona-app
De Corona-app is in ontwikkeling.
Taal voor allemaal gaf desgevraagd een advies op de tekst die gebruikt wordt in deze app. Net als gebruikers ook aangeven (artikel NRC) luidt het advies: gebruik makkelijkere woorden en kortere zinnen en geef je tekst een logische structuur. Zet de belangrijkste informatie eerst.

VNG zegt bestuurlijke afspraken laaggeletterdheid op
'Daadkrachtig samen aan de slag om meer volwassenen vaardig te maken in lezen, schrijven, rekenen en met digitale apparaten.’ Dat was het doel van de Bestuurlijke afspraken laaggeletterdheid 2020-2024 tussen het Rijk en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).
Er kwam niet genoeg terecht van de afspraken en daarom zegt de VNG de afspraken op.